Dünya giderek dijitalleşirken, yeni nesil pazarlama anlayışı, bitmek bilmeyen kariyer fırsatları doğuruyor. Dijital pazarlama alanında rolümüzü seçip yol almak istediğimizde ise; bizi rakiplerimizden bir adım öne çıkaracak bazı farklılıklara ihtiyacımız oluyor.
Alanında uzman, nitelikli iş gücü arayan prestijli firmalarda ve ajanslarda çalışarak, dijital pazarlama kariyerinizde yükselmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.
Günümüzde, dijital pazarlama alanında ihtiyaçlar arttıkça görüyoruz ki neredeyse her iş ilanında adaylardan birçok dijital yetkinliğe sahip olması bekleniyor. İş tanımlarında genelde aşağıdaki maddelerden bir veya birden fazlası mutlaka yer alıyor.
- Temel seviyede Photoshop bilgisi olan,
- Web siteleri yönetebilecek, içerik geliştirme yapabilecek,
- SEO, SEM ve PPC kampanyaları konusunda tecrübeli,
- Google Analytics kullanımı konusunda teknik bilgiye sahip,
- Sosyal medya hesaplarını yönetecek Dijital Pazarlama Uzmanı arıyoruz
Başlangıç için fazla gelebilir fakat yukarıda belirtilen maddelerin temel yetkinlikler olduğunu belirtelim. Bunların yanı sıra, dijital pazarlama kariyerinizde ilerlerken gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda, birçok farklı teknik ve yönteme hakim olmanız ve güncel dijital uygulamalar hakkında bilgi sahibi olmanız beklenecek.
Çalıştığınız şirkette, web siteleri ve sosyal medya hesaplarının yönetimi ile ilgili işlem yapmanız, blog yazmanız veya e-mail kampanya sürecine dahil olmanız gerekebilir. Bu durumların gözünüzü korkutmasına izin vermeyin! Yazımızı okuyup bugünden aksiyon listenizi oluşturabilir ve henüz daha kariyerinizin başındayken bazı önemli temel yetkinliklere sahip olmak için kendinizi geliştirebilirsiniz. Unutmayın ki kimse sizden Steve Jobs veya Mark Zuckerberg olmanızı beklemiyor.
İş arayışı içindeyseniz paylaşacağımız küçük ama önemli tüyolarla mülakatlarda diğer adayların önüne geçebilirsiniz. Eğer çalışıyorsanız, bu temel bilgilere hakim olarak mevcut yöneticilerinizi etkileyebilirsiniz.
Evet! Siz Facebook’ta gezinmeye biraz ara vermişken hemen başlayalım:
1. Görsel ve Fotoğraf Düzenleme Programları
Fotoğraflar sadece Instagram Selfie’leri için değil, aynı zamanda pazarlama, teknik dokümanlar ve şirketin online prestiji açısından da çok önemlidir. Eğer Photoshop gibi görsel düzenleme programlarından birine temel düzeyde hakimseniz, aşağıda belirttiklerimizi kendiniz kolayca uygulayabilirsiniz.
- Blog sayfanız ve web siteniz için görselleri küçük düzenlemelerle daha ilgi çekici bir hale getirebilirsiniz.
- Fotoğraflarınızı e-mail ile ideal boyutta gönderebilirsiniz.
- Resimleri kırpıp işin içine biraz da yaratıcılığınızı katarak sosyal medya, e- bülten ve pazarlama kampanyaları için özgün görsel oluşturabilirsiniz.
“Ben tasarımcı değilim ki, Photoshop’la işim olmaz!” dediğinizi duyar gibiyim.
Dijital Pazarlama kariyeri yapmak ve ileride yönetici konumuna erişerek ekip yönetmek istiyorsanız mutlaka görsel düzenleme programları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Kadraj alma (kırpma), dosya formatları, görselin üzerine yazı ekleme ve biraz da renk ayarları konusunda pratik bilginizin olması, size önemli avantaj kazandıracak ve yaratıcılığınızı da arttıracaktır.
Bu arada, Photoshop lisanslı bir programdır ve şahsi bilgisayarınızda kurulu olmayabilir, hatta çalıştığınız iş yerinde bile olmayabilir. Alternatif olarak, GIMP, Adobe Photoshop Express, Pixlr ve Paint.net gibi programları ücretsiz kullanabilirsiniz.
2. Web sitesi Yönetimi ve İçerik Geliştirme
Konuyu daha önce internette araştırdıysanız, neredeyse tüm dijital pazarlama iş ilanlarında, bu yetkinliğin arandığını farketmişsinizdir.
Bu konuda kendinizi geliştirmeniz için genel tavsiye, basit bir blog sahibi olmanız ve kendi blog sitenizi yöneterek pratik yapmanız doğrultusundadır. Elbette bu doğru bir yaklaşımdır fakat biz bu tavsiyenin ötesine geçerek, size web sitesi yönetimi için fayda sağlayacak HTML ve CSS kavramlarından bahsedeceğiz.
HTML
HTML (HyperText Markup Language) yani Hiper Metin İşaretleme Dili, web sayfalarını oluşturmak için kullanılır. Basitçe, bir web sayfasına bakarken gördüğünüz o güzel tasarımın arkaplanında aslında kodlar vardır, yani sayfanın tasarımını esasen kodlar oluşturur. HTML de bu kodların temel dilidir desek sanırız yerinde olur.
Peki, size az da olsa HTML bilgisi ne avantaj sağlar dersiniz?
Sizden elbette baştan sona bir site tasarlamanız beklenmeyecek fakat HTML hakkında temel bilgi, dijital pazarlama alanında kariyeriniz için çok faydalı olacak.
Temel düzeyde HTML bilgisiyle;
- WordPress gibi içerik yönetim sistemleri için kullanım kolaylığı sağlayacak, zengin içerikler oluşturabilirsiniz.
- MailChimp ve Campaing Monitor gibi programları daha rahat kullanabilirsiniz.
- Pazarlama kampanyalarınızı ölçümleyebileceğiniz linkleri oluşturabilirsiniz.
Web sitesi yönetimi, bir dijital pazarlama uzmanından beklenen temel iş tanımlarından biridir. Sizden web sitelerini sıfırdan tasarlamanız ve kodlama yapmanız beklenmez ama bir web sitesinin içeriklerini güncellemeniz, veya tasarım ve kodlama ekibini yönetmeniz beklenebilir. Bu sebeple, HTML ve CSS gibi teknik kavramların nasıl işlediğini biliyor olmanız faydalı olacaktır.
CSS
CSS (Cascading Style Sheets) Türkçe’siyle Stil Şablonları. Web sitelerinde, harflerin ve rakamların stilini; renk, font, büyüklük gibi özelliklerini değiştirmek için de kullanılabilir.
CSS ile bir web sitesinin genel tasarımını ve dijital içeriğin görünümünü tamamıyla değiştirebilirsiniz.
Temel düzeyde CSS bilgisiyle;
- Web sayfalarınız için tasarım şablonları hazırlayabilir veya mevcut şablonların stillerini değiştirebilirsiniz.
- Blog sayfalarınıza çarpıcı stiller ekleyebilir ve okunuşu kolaylaştırabilirsiniz.
- Markanızla uyuşan e-bültenler oluşturabilirsiniz.
Yazıda bahsettiğimiz yetkinlikler arasında, sanırız en az ilgileneceğiniz konu CSS diyebiliriz, çünkü bu tamamen tasarım ve kodlama ekibinin yapacağı bir çalışmadır. Siz yine de yöneticilerinizi etkilemek ve uzmanlığa bir adım daha yaklaşmak için bu konuyu araştırın ve temel bilgi sahibi olun.
Web sitesi yönetimi ve içerik geliştirme konularında pratik yapmanız için bir WordPress Blog açabilirsiniz.
3. SEO / SEM (Arama Motoru Optimizasyonu ve Pazarlama)
Bu iki kelime, Dijital Pazarlama kariyerinize henüz adım atıyorsanız, size anlamsız gelebilir. Fakat hali hazırda bir firmada çalışmaya başladıysanız, zaten SEO ve SEM’in ne kadar önemli olduğunun farkına varmışsınızdır.
Basitçe açıklayalım. SEO; yani Arama Motoru Optimizasyonu, web sitenizin Google’da yapılan aramalarda, arama sonuç sayfalarında ön sıralarda yer almasını sağlamak amacı ile siteniz üzerinde ve siteniz dışında yapılan teknik çalışmalardır.
SEM, yani Arama Motoru Pazarlama ise, Google’da bir arama yaptıktan sonra, açılan sonuç sayfasında en üst sırada göreceğiniz Adwords reklamlarının yönetimi için kullanılan genel tanımdır. Esasen “Görüntülü Arama Ağı” reklamları olarak adlandırılan banner türevi reklamları da kapsıyor ama detaylı bir konu için bu konuları başka bir yazıya bırakalım.
SEO (Search Engine Optimization) yani Arama Motoru Optimizasyonu ile temel anlamda şunları yapabilirsiniz:
- Web sitenizin, ürün ve hizmetleriniz ile ilgili arama sonuçlarının üst sıralarında yer almasını sağlayarak, trafiğini arttırabilir ve potansiyel müşterilere daha hızlı ulaşabilirsiniz.
- Web sitenizi en iyi anlatan içerik ve bağlantıları oluşturma konusunda ekibinize destek olabilirsiniz.
- Müşteri edinme maliyetlerinizin düşmesi için ekibinize katkıda bulunabilirsiniz.
Arama motorlarının çalışma mantığını kavrayarak, çalıştığınız firmada projelere katkı sağlayabilirsiniz. Bu konu her ne kadar teknik bilgi gerektiriyor olsa da, başlangıç için “anahtar kelime”, “site üzeri optimizasyon” ve “site dışı optimizasyon” konularını araştırıp, genel bilgi sahibi olmanız yeterli olacaktır.
Şöyle bir tüyo verebiliriz; genelde firma ve ajanslarda bir Dijital Pazarlama Uzmanından SEO uygulaması yapması beklenmez, çünkü bu çalışma tasarım ve kodlama bilgisi de gerektirir. Fakat kariyerinizde ilerlemek için mutlaka bu çalışmanın mantığını ve nasıl yönetilmesi gerektiğini kavramalısınız.
Firma ve ajanslar, bir Dijital Pazarlama Sorumlusundan mutlaka SEM çalışması yapmasını ve reklam kampanyalarını yönetmesini isteyecektir.
Kariyerinizde başlangıç seviyesinde bile olsanız, sizden en kısa sürede bu konuyu öğrenmeniz ve hızlıca uygulamaya geçmeniz istenecektir. Google Adwords reklamlarına hakim olmalı, kampanya oluşturma ve yönetmeyi öğrenmeli ve bu konuda pratik yapmalısınız.
Türkiye’de Dijital Reklam Harcamaları kapsamında, toplam bütçenin yaklaşık %50’sinin Arama Motoru Reklamlarına harcandığını da belirtelim.
4. Google Analytics
Google Analytics, web sitelerinin tüm ziyaretçi istatistiklerini takip etmenizi sağlayan gelişmiş analiz, ölçüm ve raporlama aracıdır.
Web siteleri, bloglar, kampanya mikrositeleri veya herhangi bir web sayfasını günde kaç kişinin ziyaret ettiğini, bu kullanıcıların nereden geldiğini, sitenizde ne kadar süre geçirdiklerini, sitenizde anlık kaç kişi olduğunu öğrenmek ve daha birçok detaylı bilgiye erişmek için Google Analytics’ten faydalanabilirsiniz.
Google Analytics temel kullanım için ücretsiz bir servistir fakat kapsamlı kullanım için ücretli olan versiyonları da bulunmaktadır. Her kullanıcı Google Analytics’e kayıt olabilir ve AdWords hesabınızın olması da şart değildir.
Google Analytics ile temel anlamda şunları yapabilirsiniz:
- Arşivlenebilen gelişmiş trafik analizi ve raporlama araçları ile web siteniz için gerçek zamanlı ölçümler yapabilirsiniz.
- İçerik Analizi ile web sitenizdeki içeriklerin performansını denetleyebilir ve hangi içeriklerde iyileştirme yapılacağını tespit edebilirsiniz.
- Sosyal Medya Analizi ile ziyaretçilerin sitenizdeki paylaşım özelliklerini nasıl kullandığını ve sosyal platformlarda içeriçlerinizle nasıl etkileşime geçtiğini analiz edebilirsiniz.
- İlgili kitlerden yararlanarak (Google Analytics’in iOS ve Android’e yönelik yazılım geliştirme kitleri) mobil uygulamalarınızın nasıl kullanıldığını ölçümleyebilirsiniz.
- Ziyaretçileri sitenize tekrar getirmek için analiz ve iyileştirmeler yapabilirsiniz.
- Sosyal medya, mobil, arama ağı ve görüntülü reklamlarınızın, PPC kampanyaların performansını ölçümleyebilirsiniz.
Dijital Pazarlama kariyeri yapmak ve bu alanda ilerlemek istiyorsanız, Google Analytics’i kullanmalı ve detaylarına hakim olmalısınız. Elbette, Google Analytics hesabı açmak ve istatistiklere erişmek için bir web sitenizin olması ve bu siteye Google Analytics takip kodunu yerleştirmek için temel kod bilginiz olması gerekir.
Eğer bir web siteniz yoksa, ve henüz kariyerinize yeni adım atıyorsanız, web sitesi sahibi olan bir arkadaşınızdan, çevrenizden, sizi kendi web siteleri için kullandıkları Google Analytics paneline eklemelerini rica edin.
Bu kolay bir işlemdir ve size verecekleri yetki, sadece izleme özelliğini kapsayabilir. Dolayısıyla sizi Analytics paneline eklemeleri, herhangi bir risk oluşturmaz.
5. Sosyal Medya Hesap Yönetimi
Sanıldığının aksine, sosyal medya’da markalar adına hesap yönetmek gerçek anlamda ciddiyet ve sorumluluk gerektirir.
Markaların sosyal medya sorumlusu olmak, kurumsal bir yaklaşımdır ve şahsi hesap kullanımından farklı yönetim kriterleri vardır.
Markayı tanımak ve beklentilerini anlamanın yanı sıra Facebook, Twitter, Linkedin ve Instagram gibi popüler platformlarda hesap sahibi olmanız ve usta bir kullanıcı olmanız gerekir. Böylece Dijital Pazarlama Sorumlusu olarak marka adına iletişim ve etkileşim sağlayabilir, markanın ürün ve hizmetlerini markaya yakışır bir tutumla tanıtabilirsiniz.
Firmalar, sosyal medya yönetimi için ajanslarla çalışmayı tercih ediyorlar fakat güncel trendler, firmaların kendi in-house ekiplerine katmak üzere Sosyal Medya Temsilcileri aradığını da gösteriyor.
Özellikle KOBİ’lerde veya kendi pazarlama departmanı olan firmalarda, Dijital Pazarlama Uzmanlarından sosyal medya yönetimi de yapmaları istenebiliyor.
Bu alanda çalışanın hem iyi bir dinleyici, hem iyi bir araştırmacı olması gerekir. Tüm bunların yanında kriz anında akılcı çözümler üretebilmeli ve kıvrak manevralar alabilmelidir. Tüm bunları başarılı bir şekilde uygulayabilmenin temelinde de öncelikle kendi hesaplarınızı doğru kullanmanız önem taşıyor.
Ayrıca bir tüyo verelim; iş başvurularında çoğu yönetici, adayların sosyal medya hesaplarını da kontrol ediyorlar. Bu yüzden, dijital pazarlama alanında kariyer yapmak için, kişinin kendi online itibarını doğru yönetiyor olması gereklidir.
Umarız aklınızı karıştırmadık. Yazının başında belirttiğimiz gibi, bu yetkinlikler başlangıçta çok detaylı gibi görünse de, dijital pazarlama kariyerinizde ilerlerken aslında o kadar da zor olmadıklarını farkedeceksiniz.
Ayrıca, bu konudaki tutkunuzu kaybetmeyip, dijital pazarlama sektörünün ihtiyaçlarına odaklanan güncel trendleri ve yeni uygulamaları takip etmeli ve kendinizi sürekli geliştirmelisiniz.
Dijital pazarlama alanında kariyerinize ve işinize katkı sağlayacak bilgiler için aşağıdaki kaynakları incelemeniz faydalı olur.